Butterkaka från Kalix

Butterkaka (2)w Idag ska vi få besök. Sonen har länge längtat efter Butterkaka, som mormor brukar baka. Det är inte den vanliga Butterkakan, utan Kalix egen specialitet. Det var ett par som hette Anna och Kalle i Kalix som bakade Butterkaka. Kakan såldes i 1/8 eller 1/4 till högstadieungdomarna på Manhemsskolan. Anna kallades för Butteranna, och nu är också rondellen som ligger vid Butterannas hus och Manhemsskolan döpt till Butterkakan.
Butterkakan är dock inget för mig eftersom den innehåller både gluten och socker, men jag hoppas att gästerna ska tycka om den.
Det är vanlig vetedeg med kardemumma, som bakas till en stor bulle. Man skär den mitt itu och fyller den med vaniljkräm. Glaserar den med florsocker och strör strössel ovanpå.
Butterkaka_Butterbulla_från_Kalix (16)W

7 Responses

 1. Lotta

  Ja jag minns den och brukar baka den ibland! Jag är själv från Kalix så jag har tagit med mig den till Skåne! Tycker den är bättre än semlor! Bakar den nu! Gillar din sida!// Lotta

  • Maria - JAG BLOMMAR

   Ja, den är mycket godare än semlor. Kul att du bakar den i Skåne. Tack för kommentaren!

 2. Monica Rask Carlsson

  Jag minns den mycket väl och den var god. Kanske inte den bästa lunchersättningen, men bättre än rent godis från kiosken. Kanske det är dags att försöka baka den även i Blekinge. Men Anna var skolans inofficiells kurator, för det fanns ingen på den tiden jag gick på Manhemsskolan.

 3. Anna-Lena Heldt

  Hej!
  Sökte på detta. Mamma född i Kalix 1940 pratade om butterkakan de köpte på fiket. Sedan slutet av 50-talet bodde hon i Skaraborg. Nu undrar jag hur jag får tag på receptet? Jag är född Skaraborgare och mammas recept vet jag inget om

  • Maria - JAG BLOMMAR

   Hej! Baka vanlig bulldeg som stor rund bulla. Fyll med marsankräm. Ovanpå florsockerglasyr och strössel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *